Centrum Kosmetolożki

Bambus w kosmetyce znalazł bardzo szerokie zastosowanie, a wszystko dzięki swoim nieocenionym właściwościom pielęgnacyjnym. Poznajmy gdzie chętnie jest wykorzystywany oraz jakie działanie możemy zawdzięczać bambusowi.

Bambus w kosmetyce

Bambus to roślina pochodząca z Azji, która posiada drewniejące łodygi i stanowi prawdziwy przysmak misiów panda. Drzewo bambusowe wykorzystywane jest w m.in. przemyśle meblowym, jak również w dziedzinie jaką jest kosmetologia. Ze względu na swoje cenne składniki odżywcze stosowany jest w wielu kosmetykach pielęgnacyjnych.

Co kryje w sobie bambus?

Drzewo bambusowe to źródło wielu cennych związków, do których należą:

Właściwości kosmetyczne bambusa

Ze względu na szeroką gamę składników aktywnych bambus wpływa wielokierunkowo, zarówno na wygląd naszej skóry, włosów jak i całego ciała.

1. Przyspiesza metabolizm.

Wyciąg z bambusa podkręca metabolizm, czego efektem jest zgrabna sylwetka. Przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej oraz wspomaga naturalne oczyszczanie organizmu z toksyn. Działanie to sprawiło, że roślina ta chętnie wykorzystywana jest w preparatach przeznaczonych do pielęgnacji ciała o działaniu drenującym i wyszczuplającym.

2. Nawilża skórę.

Ze względu na obecność krzemionki, która wykazuje zdolność zatrzymywania wilgoci, bambus doskonale nawilża i odżywia skórę. Jego działanie wykorzystywane jest w szczególności kremach do pielęgnacji twarzy, z przeznaczeniem w szczególności do cery suchej i cery mieszanej.

3. Wzmacnia włosy.

Dzięki krzemionce bambus wzmacnia strukturę włosów oraz regeneruje te słabe i łamiące się. Ponadto przywraca im połysk oraz sprężystość. Z tego względu bardzo często spotkać go można w szamponach, maskach oraz odżywkach.

4. Zmniejsza rozszerzone naczynka.

Flawonoidy zawarte w bambusie wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, a także wpływają na zmniejszenie ich kruchości i przepuszczalności. Działanie to skutecznie zapobiega ich pękaniu i rozszerzaniu się.

Bambus w masażu

Oprócz właściwości typowo pielęgnacyjnych, bambus odgrywa ważną rolę w fizjoterapii. Odpowiednio przygotowane pałeczki bambusowe wykorzystywane są w masażu relaksacyjnym. Występuje kilka rodzajów pałeczek bambusowych, które różnią się miedzy sobą rozmiarem, dzięki czemu można nimi masować różne części ciała. Masaż bambusem doskonale odpręża, pomaga w redukcji cellulitu, modeluje sylwetkę, usprawnia krążenie krwi i limfy oraz zmniejsza dolegliwości bólowe i napięcie mięśni.

Wskazania

Bambus w kosmetyce

Spoglądając na szereg właściwości drzewa bambusowego okazuje się, że można znaleźć go w recepturach wielu preparatów. Oprócz działania nawilżającego, występuje także jako składnik kosmetyków przeciwsłonecznych ze względu na zdolność pochłaniania promieni UVA i UVB. Obecne w nim flawonoidy, oprócz wzmacniania ścian naczyń krwionośnych, wykazują działanie antyoksydacyjne, dlatego bambus chętnie wykorzystywany jest w kosmetykach anti-aging dla cer dojrzałych.

Kosmetyki bazujące na działaniu drzewa bambusowego to nie tylko preparaty do pielęgnacji cery w postaci kremów. Są to również żele pod prysznic, peelingi, pianki oczyszczające, szampony, maski i odżywki do włosów, a także balsamy i masła do ciała o działaniu antycellulitowym i wyszczuplającym. Dużą zaletą tego rodzaju kosmetyków jest ochrona skóry przed działaniem promieni UV.

Podsumowanie

Jak się okazuje, bambus stanowi składnik wielu preparatów kosmetycznych. Posiada właściwości nawilżające, regenerujące, antycellulitowe, a także wyszczuplające. Ponadto doskonale odświeża, oczyszcza skórę, poprawia metabolizm organizmu oraz chroni skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV. Warto więc posiadać tego rodzaju kosmetyk.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty