Ceramidy – właściwości i zastosowanie

//Ceramidy – właściwości i zastosowanie
Centrum Kosmetolożki

Ceramidy to związki chemiczne, które znalazły bardzo szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetologii. Najczęściej wykorzystuje się je w szamponach oraz odżywkach do włosów. Bardzo często wzbogacanie preparatów kosmetycznych o inne substancje biologicznie czynne wzmacnia działanie ceramidów. Warto zaznaczyć, że niektóre firmy produkują kosmetyki, które zawierają zarówno ceramidy jak i kwasy owocowe, których połączenie jeszcze bardziej wzmacnia ich działanie i efektywność.

Ceramidy - właściwości i zastosowanie

Ceramidy – czym dokładnie są?

Ceramidy to inaczej nazywane substancje tłuszczowe sfingolipidy stanowiące naturalny składnik lipidów skóry, a dokładnie spoiwa wypełniającego przestrzenie międzykomórkowe warstwy rogowej naskórka. Tworzą one w skórze szczelny mur ochronny, który chroni ją przed utratą wody. Ponadto wzmagają jej wchłanianie oraz regulują tzw. przenikanie przezskórne, zarówno wody jak i składników aktywnych kosmetyków.

Biosynteza ceramidów odbywa się w komórkach warstwy kolczystej i ziarnistej naskórka, gdzie najpierw powstaje glikoceramid. W czasie zachodzących przemian enzymatycznych w skórze odłącza się jego reszta cukrowa, gdzie w efekcie w najbardziej zewnętrznej warstwie rogowej naskórka znajdują się głównie ceramidy. Z kolei glikoceramidy występują tylko w nieznacznych ilościach.

Ciekawostką jest tu fakt, że w warstwie rogowej ludzkiej skóry wykryto aż siedem ceramidów i oznaczono je arabskimi cyframi (1, 2, 3, 4, 5, 6I, 6II). Zbadana została także zawartość kwasów tłuszczowych w ceramidach skóry i zidentyfikowano ich w ilości około 15. Patrząc na ceramidy w sposób bardziej szczegółowy stanowią one kompleksową mieszaninę aż ponad 100 różnorodnych związków. Bardzo charakterystyczną budowę posiada ceramid typu 1, dzięki której może łączyć się z sąsiednią, podwójną warstwą lipidową, co wzmaga cementowanie naskórka.

Czym są ceramidy w kosmetykach?

Ceramidy to unikalne cząsteczki, które odgrywają szczególnie ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu rogowej warstwy naskórka. W sposób naturalny tworzą jego warstwę ochronną, której zadaniem jest utrzymanie prawidłowego poziomu nawilżenia. Związki te wzmacniają także zdolności pochłaniania przez skórę wody oraz substancji odżywczych występujących w kosmetykach.

Gabinet kosmetyczny Wrocław

Zbyt niski poziom ceramidów w skórze występuje na skutek stresu, niewłaściwej pielęgnacji, szkodliwych czynników zewnętrznych, a także w wyniku upływającego czasu. Niedobór ich może powodować zarówno drobne dolegliwości skórne jak i same jej stany chorobowe.

Ceramidy – właściwości pielęgnacyjne

Ze względu na olbrzymią ilość występowania ceramidów w kosmetologii, ich funkcje nie zostały jeszcze dokładnie zbadane. Pewne jest natomiast to, że posiadają szereg korzystnych właściwości oddziałujących zarówno na skórę, włosy jak i paznokcie. Ich obecność w kosmetykach powoduje nawilżenie, wygładzenie, elastyczność oraz ochronę przed utratą wody. Ceramidy w delikatny sposób wygładzają również zmarszczki, odbudowują warstwę lipidową, dodają skórze blasku oraz opóźniają jej procesy starzenia się. Dodatkowo łagodzą podrażnienia oraz regenerują skórę atopową, trądzikową i alergiczną. Obecne w kosmetykach do włosów ceramidy, bardzo dobrze odbudowują strukturę włosów.

Zastosowanie ceramidów

Kosmetyki z zawartością ceramidów stosuje się przede wszystkim w pielęgnacji cery suchej, ale również  w dojrzałej, atopowej i trądzikowej. Dodatkowo kosmetyki z ceramidami doskonale regenerują skórę, szczególnie jeśli eksponowana była na słońcu podczas opalania bez żadnej ochrony UV. Najlepsze efekty uzyska się stosując ceramidy kilka razy na dobę. Warto również pamiętać, że związki te regulują przenikanie przez skórę wszystkich substancji odżywczych zawartych w kosmetykach.

Ceramidy a ich jakość

Należy pamiętać, aby w pielęgnacji skóry używać kosmetyków wysokiej jakości, ponieważ to właśnie ten czynnik gwarantuje ich aktywność biologiczną. Istnieją dwa podstawowe źródła pozyskiwania:

  • naturalne – powstałe na skutek ekstrakcji materiału zwierzęcego (mózgu i rdzenia kręgowego) oraz pochodzenia roślinnego (soja)
  • syntetyczne

Autor: mgr kosmetolog Aneta Nawrot

Polecane produkty:

Centrum Fizjoterapeuty

Zostaw komentarz