Kwas ferulowy w kosmetologii

//Kwas ferulowy w kosmetologii
Centrum Kosmetolożki

Kwas ferulowy znalazł szerokie zastosowanie w dziedzinie kosmetologii. Nic dziwnego, bowiem jego wykorzystanie w zabiegach kosmetycznych zwalcza defekty skóry spowodowane m.in. przez działanie promieni słonecznych. Dzieje się tak dlatego, że związek ten wykazuje właściwości depigmentacyjne wywołane przez kontrolę tyrozynazy zapobiegając przebarwieniom słonecznym. Jakie inne działanie wykazuje kwas ferulowy oraz jakie znalazł zastosowanie w kosmetologii? Oto odpowiedź.

Kwas ferulowy w kosmetologii

Kwas ferulowy – czym dokładnie jest?

Kwas ferulowy (kwas 4-hydroksy-3-metoksycynamonowy) to pochodna kwasu cynamonowego, który rozpuszczalny jest w wodzie oraz etanolu. W naturalnej postaci występuje m.in. w takich produktach jak:

Jego źródło stanowią również drzewa iglaste, a dokładnie ich kora, liście i nasiona.

Kwas ferulowy w kosmetologii – właściwości

Kwas ferulowy to przede wszystkim silny antyoksydant spowalniający procesy starzenie się skóry, które wynikają z działania niekorzystnych czynników środowiska zewnętrznego jakimi jest m.in. promieniowanie UV, zanieczyszczone powietrze i związany z nim smog, stres, używki oraz niewłaściwa dieta. Wyżej wymienione czynniki przyczyniają się do powstawania wolnych rodników w organizmie prowadzących do uszkodzeń naszego DNA. W konsekwencji prowadzi do przyspieszonego starzenia się skóry jak i całego organizmu. Dodatkowo kwas ferulowy bardzo dobrze nawilża skórę oraz pobudza syntezę nowego kolagenu i elastyny.

Dzięki silniejszemu działaniu antyoksydacyjnemu niż witamina C, kwas ferulowy działa wyciszająco na stany zapalne skóry, które najczęściej pojawiają się u osób z cerą tłustą i łojotokową. W związku z tym stosowanie go na tego rodzaju cerę pozwala wyciszyć ją oraz przynosi szybki postęp w leczeniu trądziku pospolitego, trądziku kosmetycznego jak i trądziku różowatego.

Gabinet kosmetyczny Wrocław

Kwas ferulowy i jego cała struktura podobna jest do tej jaką posiada tyrozynaza. Dlatego też, uważa się, że hamuje on produkcję melaniny w skórze poprzez “podszywanie się” pod tyrozynazę i zatrzymywanie produkcji barwnika skóry. Oznacza to, że posiada on również właściwości depigmentacyjne.

Kwas ferulowy w kosmetologii – zastosowanie

Związek ten znalazł szerokie zastosowanie w kosmetologii, głównie dzięki swoim właściwościom antyoksydacyjnym, które hamują procesy starzenia się skóry. Działanie antyoksydacyjne kwasu ferulowego polega na eliminacji reaktywnych form tlenu. Kwas ten jest bardzo ceniony w kosmetologii również dzięki właściwościom absorbowania promieniowania słonecznego UVA i UVB. Dodatkowo tego rodzaju związek stabilizuje witaminę C i E, które w roztworach wodnych stają się wrażliwe na obecność tlenu, wysoką temperaturę oraz promieniowanie UV. Dodatkowo zwiększa ich efektywność działania.

Dzięki swoim właściwościom takim jak działanie przeciwzapalne, stymulacja kolagenu i elastyny, działanie fotoprotekcyjne oraz nawilżające, kwas ferulowy wykorzystuje się do produkcji maseczek do pielęgnacji twarzy, kremów i lotionów nawilżających. Zalecone stężenie tego związku w kosmetykach wynosi od 0,5 % do 1 %.

Kwas ferulowy w gabinecie kosmetycznym

Poprzez szerokie i bardzo korzystne działanie na skórę, kwas ferulowy wykorzystywany jest do użytku profesjonalnego w gabinetach kosmetycznych oraz medycyny estetycznej. Bardzo często wykorzystuje się go w stężeniu 12%, a także kompleksowo z witaminą C, E, florentyną (antyoksydantem ograniczającym aktywność elastazy) oraz kwasem hialuronowym.

Jednym z popularnych zabiegów wykorzystujących działanie kwasu ferulowego są peelingi kosmetyczne. Zabiegi te przeznaczone są głównie dla osób, chcących poprawić jakość swojej skóry, zatrzymać oznaki jej fotostarzenia i zniwelować towarzyszące temu przebarwienia skóry i zmarszczki. Wskazaniem do tego rodzaju zabiegów są również piegi, melasma, trądzik pospolity oraz skóra łojotokowa. Kwas ferulowy wykorzystywany jest również w zabiegach mezoterapii bezigłowej, gdzie wywołuje procesy odbudowy warstw skórnych oraz wzmacnia włókna kolagenowe i elastynowe.

Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty

3 komentarze

  1. All In One 15 kwietnia 2018 w 15:50 - Odpowiedz

    Zawsze bałam się wszelkich kosmetyków wprowadzanych do skóry za pomocą igieł … ten jednak wydaje się być mało inwazyjny a przy moich przypadłościach będzie się sprawdzał idealnie 🙂

  2. Dee 15 kwietnia 2018 w 16:39 - Odpowiedz

    Miałam kiedyś wykonywany zabieg przy pomocy tego kwasu i nie mogłam poznać po nim mojej buzi. Muszę koniecznie powtórzyć

  3. Magda 15 kwietnia 2018 w 16:55 - Odpowiedz

    Slowo kwas mnie odstrasza, a jednak wyczytalam ostatnio, ze ten ferulowy nalezy do najbardziej bezpiecznych peelingów.

Zostaw komentarz