Mentol w kosmetyce

//Mentol w kosmetyce
Centrum Kosmetolożki

Mentol obecnie zyskuje coraz większy rozgłos, a przez to i zastosowanie. Jest to szczególnie widoczne w dziedzinie kosmetologii i medycyny. Nic w tym dziwnego. Związki występujące w jego składzie generują uczucie chłodu, bez fizycznego obniżenia się temperatury otoczenia. Kosmetyki na bazie mentolu odświeżają skórę, a preparaty lecznicze zwalczają dolegliwości bólowe.

Mentol w kosmetyce

Czym  jest mentol?

Mentol to alkohol należący do grupy terpenów, który szeroko wykorzystywany jest w przemyśle kosmetycznym. Stanowi główną substancję aktywną znajdująca się w olejku eterycznym, pozyskiwaną z mięty pieprzowej. Mentol występuje pod postacią przezroczystych, o wydłużonym kształcie kryształków. Posiada charakterystyczny, orzeźwiający zapach, dający uczucie chłodu. Jest surowcem dość słabo rozpuszczającym się w wodzie. Z kolei dobrze rozpuszcza się w rozpuszczalnikach organicznych.

Mentol to związek, który znalazł zastosowanie nie tylko w kosmetologii, ale również w farmakologii i przemyśle spożywczym. Korzystamy z niego na co dzień, stosując pastę do zębów, płyn do płukania jamy ustnej, maści przeciwbólowe czy żując gumę.

Mentol w kosmetyce – działanie

Środki z mentolem szczególnie wskazane są osobom mającym problem z łuszczycą, łupieżem, a także atopowym zapaleniem skóry. Dodatkowo zaleca się ich stosowanie w przypadku pękających pięt oraz chorób bakteryjnych lub grzybiczych skóry. Mentol wpływając na zakończenia nerwów czuciowych zmniejsza uczucie świądu skóry, a także dolegliwości bólowe.

Gabinet kosmetyczny Wrocław

Warto zaznaczyć, że mentol działa dwojako. Z jednej strony wykazuje właściwości chłodzące i przynosi ulgę np. w oparzeniach skóry, z drugiej zaś rozgrzewa poprawiając krążenie krwi w organizmie, uszczelniając naczynia krwionośne, a także zapobiega nawet odmrożeniom. Działanie mentolu tak naprawdę zależy od stężenia jakie zostanie wykorzystanie w danym preparacie, a także od sposobu jego aplikacji i czasu działania.

Inne:

  • działa antyseptycznie (odkaża zainfekowane miejsca na skórze, zapobiegając rozwojowi wirusów, bakterii oraz grzybów);
  • ułatwia oddychanie;
  • zmniejsza obrzęki;
  • łagodzi podrażnienia skóry.

Zastosowanie mentolu w kosmetyce

W kosmetologii mentol bardzo często wykorzystywany jest w preparatach zmniejszających świąd. Z tego względu można spotkać go w kosmetykach do opalania, gdzie występuje jednocześnie w połączeniu z substancjami nawilżającymi np. aloesem.

Dodatkowo alkohol ten jest składnikiem kompozycji zapachowych wykorzystywany w kosmetologii, a także w chemii gospodarczej. Jego zapachem aromatyzuje się m.in. chusteczki higieniczne, szampony, płyny do kąpieli, proszki i płyny do prania, a także płyny do mycia naczyń.

W produktach kosmetycznych, poprzez obecność mentolu wykorzystuje się działanie pilomotoryczne, a więc zjawisko tzw. gęsiej skórki. Aplikacja preparatu z zawartością mentolu wywołuje działanie drażniące na strukturę mieszków włosowych, powodując unoszenie się trzonu włosa. Najbardziej widoczne jest to na męskim zaroście twarzy. Mentol wykorzystywany jest w kosmetykach do golenia, ponieważ efekt jaki wywołuje znacznie ułatwia użycie maszynki elektrycznej.

Należy wspomnieć jednak, że mentol posiada również swoje wady. Ze względu na wysoką lotność, zapewnia dość krótki efekt chłodzenia, trwający około 25 minut. Minusem mentolu jest również jego charakterystyczny, intensywny aromat, który może powodować utrudnienie uzyskania w preparatach kosmetycznych innych efektów zapachowych.

Przeciwwskazania do stosowania mentolu:

  • ciąża
  • karmienie piersią
  • nadwrażliwość na mentol
Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty

Zostaw komentarz