Panthenol – właściwości i zastosowanie

//Panthenol – właściwości i zastosowanie
Centrum Kosmetolożki

Panthenol to związek, który stanowi składnik wielu kosmetyków pielęgnacyjnych. Można go znaleźć między innymi w balsamach do ciała, szamponach do włosów oraz kremach do twarzy lub dłoni. Charakteryzuje się głównie właściwościami łagodzącymi oraz regenerującymi uszkodzony naskórek. W jaki sposób panthenol wpływa na naszą skórę oraz gdzie jeszcze znalazł zastosowanie? Podpowiadamy.

Panthenol - właściwości i zastosowanie

Panthenol

Panthenol (deksapantenol, D-panthenol) to inaczej nazywana prowitamina B5. Jest ona pochodną witaminy B5, czyli tzw. kwasu pantotenowego, związku naturalnie występującego w skórze, włosach i paznokciach. Witamina B5 jest istotna w procesach ich tworzenia się, z kolei jej niedobory mogą powodować szorstkość skóry oraz jej łuszczenie się. Niski poziom kwasu pantotenowego sprawia, że włosy stają się matowe i szybciej siwieją. Temu wszystkiemu może zapobiegać panthenol, który wykazuje bardzo zbliżone działanie do witaminy B5. Należy zaznaczyć, że witamina B5 w swojej pierwotnej postaci jest dość nietrwała. Dlatego w kosmetyce wykorzystywany jest panthenol, który po wniknięciu do tkanek przekształca się ponownie w kwas pantotenowy.

Gabinet kosmetyczny Wrocław

Panthenol przenika do głębokich warstw skóry, a także we włókna włosów i płytki paznokciowej, gdzie następnie ulega przekształceniu w kwas pantotenowy. Wykazuje właściwości łagodzące i kojące, dodatkowo wzmacnia i odbudowuje strukturę włosów, skóry i paznokci.

Ważną wskazówką jest to, że panthenol występuje w dwóch postaciach L i D. Jednak tylko ta druga forma przekształcana jest w skórze do kwasu pantotenowego. Z kolei obie z nich są bardzo skuteczne w nawilżaniu skóry i włosów.

Właściwości panthenolu

  • Nawilża skórę, nadaje jej elastyczność i miękkość, a także zmniejsza utratę wody przez naskórek.
  • Łagodzi i regeneruje – pobudza procesy podziałów komórkowych, w związku z tym przyspiesza gojenie się ran, pomaga w oparzeniach słonecznych.
  • Poprawia strukturę włosów – nawilża pasemka, pogrubia oraz wzmacnia włókna włosów. Dodatkowo nadaje im połysk, miękkość oraz zapobiega rozdwajaniu się końcówek.
  • Działa przeciwzmarszczkowo – wygładza zmarszczki, zwiększa nawilżenie skóry, przez co staje się bardziej jędrna i zyskuje świeży wygląd.
  • Nie zatyka porów skóry.
  • Wzmacnia paznokcie.

Zastosowanie

  • Krem do rąk – wygładza oraz nawilża przesuszoną skórę dłoni. Dodatkowo sprawia, że płytka paznokci staje się mocna, twarda, gładka i błyszcząca.
  • Szampony oraz odżywki do włosów – głównie z tego względu, że posiada podobną strukturę do keratyny (białka budującego włosy, skórę i paznokcie). Należy zaznaczyć, że panthenol łatwo przedostaje się do głębokich warstw skóry, włosów oraz paznokci nadając im połysk i nawilżenie. Może zapobiegać również łupieżowi, wzmacnia cebulki włosów oraz stymuluje ich wzrost.
  • Odżywki do paznokci – wzmacniają i regenerują osłabioną płytkę paznokciową trwałymi metodami manicuru. Dodatkowo chroni paznokcie przed działaniem szkodliwych detergentów.
  • Kremy lecznicze – zawarty w nich panthenol wspomaga leczenie oraz regenerację skóry po drobnych zabiegach dermatologicznych. Wykorzystywane są w przypadku opryszczki, zapaleń skóry itp.
  • Krople do oczu i płyny do soczewek kontaktowych – obecny w nich panthenol wspiera procesy regeneracyjne rogówki oka, a także zapobiega suchości oczu i ich podrażnieniom.
  • Krople do nosa – bardzo często posiadają w sobie mieszankę panthenolu oraz kwasu hialuronowego. W takim zestawieniu krople do nosa osłaniają i pielęgnują śluzówkę podczas kataru lub w przy alergii.

W tym artykule znajdziesz: Domowe sposoby na alergie.

Wskazania

  • miejscowe uszkodzenie naskórka (oparzenie słoneczne, otarcia, zadrapania, podrażnienia, rany)
  • sucha skóra
  • opryszczka
  • stany zapalne skóry

Przeciwwskazania

  • nadwrażliwość na jakikolwiek jego składnik
Polecane produkty:
Centrum Fizjoterapeuty

Zostaw komentarz