Ałun potasowy – właściwości i zastosowanie

//Ałun potasowy – właściwości i zastosowanie
Centrum Kosmetolożki

Ałun potasowy jest naturalnym minerałem górskim, który występuje w różnych miejscach na ziemi. W Polsce znaleźć go można m.in. w Sandomierzu, w Międzyzdrojach, a także na Dolnym Śląsku. Głównie słynie on ze swoich właściwości antyseptycznych i ściągających. Dzięki temu szeroko wykorzystywany jest w branży kosmetycznej m.in. do produkcji antyperspirantów. Jakie inne właściwości wykazuje ałun oraz gdzie jeszcze znalazł zastosowanie?

Ałun potasowy - właściwości i zastosowanie

Ałun doskonale znany był już w starożytności i właśnie stąd pochodzi jego nazwa. Z języka greckiego „alum” oznacza „cierpki smak”. Z kolei w starożytnym Rzymie ałun rozpoznawany był jako ałun potasowy i wykorzystywany był jako dezodorant, jak również minerał o właściwościach leczniczych.

Ałun potasowy – właściwości

Ałun potasowy jest kryształem, który powstał z soli. Obecnie dostępnych jest wiele jego rodzajów. Wyróżniamy m.in.:

  • ałun glinowo – sodowy
  • ałun glinowo amonowy
  • ałun glinowo – potasowy (najbardziej popularny).

Ałun potasowy zawierać może dodatek innych związków np. żelaza, sodu, manganu czy chromu. Może występować w różnej formie np. w proszku, sztyfcie przypominającym kostkę mydła oraz kamienia. Jest produktem dość tanim i bardzo wydajnym bowiem jedna jego kostka może wystarczyć aż na kilka lat regularnego stosowania. Ałun to produkt bezzapachowy (nie koliduje z zapachem perfum), cierpki w smaku oraz bezbarwny (nie brudzi ubrań). Mimo że nie wywołuje alergii to nie powinny stosować go osoby uczulone na glin.

Ałun znany jest przede wszystkim ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych, ściągających oraz wysuszających. Ponadto zmniejsza dolegliwości bólowe, a także pieczenie oraz swędzenie. Dodatkowym atutem jest również jego działanie przeciwgrzybicze, jak również hypoalergiczne.

Zastosowanie

Ałun wykazuje szerokie zastosowanie, szczególnie w kierunku jakim jest kosmetologia. Jego zastosowanie zależy przede wszystkim od tego w jakiej postaci jest używany:

  • w proszku – wykorzystywany jest do oczyszczania wody oraz do produkcji ognioodpornych tkanin. Ponadto jest jedenym ze składników proszków do pieczenia chleba.
  • w kostce – wykorzystywany jest do niwelowania przykrego zapachu potu, dezynfekcji skóry np. po goleniu, a także do hamowania drobnych krwawień. Stosowany bezpośrednio na skórę wysusza wykwity skórne (trądzik).

Minerał ten wykorzystywany jest również do niwelowania przykrego zapachu z ust po zjedzeniu cebuli czy czosnku. Może łagodzić też lekkie oparzenia słoneczne oraz ukąszenia owadów. Ze względu na swoje właściwości łagodzące można go stosować na skórę po depilacji jeśli występuje skłonność do podrażnień.

W jaki sposób używać ałun potasowy?

Stosowanie ałunu nie należy do czynności trudnych. Końcówkę kostki należy zwilżyć letnią wodą, a następnie przecierać nią miejsca podrażnione lub objęte nadmierną potliwością (stopy, dłonie, pachy, miejsca intymne).

Polecane produkty:

2017-11-22T15:41:16+00:00 22 Listopad, 2017|Naturalne kosmetyki|4 komentarze

4 komentarze

  1. Matka 23 listopada 2017 w 10:50 - Odpowiedz

    Nigdy o nim nie słyszałam. Ciekawy artykuł.

  2. Kasia Lorenc 23 listopada 2017 w 10:58 - Odpowiedz

    O może sprawdzi się u mnie na potliwość.

  3. Pamela 27 listopada 2017 w 13:10 - Odpowiedz

    dobrze jest czytać blogi – można wiele nowych rzeczy się dowiedzieć 🙂

  4. Karolina 27 listopada 2017 w 13:39 - Odpowiedz

    Czystego ałunu nie miałam jeszcze możliwości testować, ciekawe jakby się u mnie sprawdził.

Zostaw komentarz