Masło kakaowe – właściwości pielęgnacyjne

//Masło kakaowe – właściwości pielęgnacyjne
Centrum Kosmetolożki

Masło kakaowe znane jest również jako olej kakaowy lub tłuszcz kakaowy. To nic innego jak tłuszcz roślinny, który pozyskiwany jest z ziaren kakaowca. Samo w sobie masło kakaowe posiada bardzo przyjemny zapach oraz delikatną barwę. Stanowi ono formę naturalnego kosmetyku o działaniu nawilżającym i regenerującym. Jakie jeszcze wykazuje właściwości pielęgnacyjne oraz co takiego w sobie kryje? Przyjrzyjmy się bliżej masłu kakaowemu?

Masło kakaowe - właściwości pielęgnacyjne

Masło kakaowe – czym dokładnie jest?

Masło kakaowe to olej lub tłuszcz kakaowy, który pozyskiwany jest z nasion kakaowca. Największe uprawy tej rośliny występują w Afryce Zachodnej. Pochodzi jednak ona z lasów tropikalnych Ameryki Środkowej i Południowej.

Owoce drzewa kakaowego swoim wyglądem przypominają nieco piłkę futbolową. Do najcenniejszych ich elementów zalicza się oczywiście nasiona, z których produkuje się kakao. Jednak nie jest jedyna rzecz, którą się z nich pozyskuje. Wytwarza się również masło kakaowe – tłuszcz, który stanowi aż 50% ich całkowitej masy.

Właściwości

Ogólnie masło kakaowe w temperaturze pokojowej posiada stałą, zbitą konsystencję. Swoją postać zmienia dopiero w wyniku kontaktu ze skórą, która posiada wyższą temperaturę. Ze względu na to, że masło kakaowe jest naturalnym produktem mogą je stosować osoby posiadające alergie, cerę naczynkową, wrażliwą, a nawet tzw. atopicy. Tak naprawdę masło kakaowe można stosować na całe ciało. Oprócz tego wykorzystywane może być również na włosy, dzięki czemu dogłębnie je nawilży, a także pomoże uniknąć problemu rozdwajania się końcówek.

Masło kakaowe stanowi bardzo dobre źródło antyoksydantów. Związków tych jest aż 3 razy więcej niż popularnej zielonej herbacie. Poprzez ich zawartość niweluje wolne rodniki, a także hamuje procesy starzenia się skóry jak i całego organizmu. Dodatkowo stymuluje produkcję kolagenu. Dlatego wskazane jest jego stosowanie przez kobiety w ciąży. Może ono odbudować naskórek i zniwelować świeże rozstępy czy blizny. Ponadto masło kakaowe dostarcza i uzupełnia niedobory składników odżywczych w skórze (m.in. potasu, magnezu, żelaza czy wapnia). Jest ono również źródłem kwasu oleinowego, który wykazuje działanie nawilżające i regenerujące.

Masło kakaowe jest naturalnym faktorem chroniącym przed promieniowaniem UV, będąc jednocześnie naturalnym bronzerem. Regularnie stosowany znacznie wyrównuje i poprawia koloryt skóry. Kosmetyk ten mocno polecany jest również w przypadku suchych spierzchniętych ust, a także popękanych kącików. Masło kakaowe wykorzystywane jest w przypadku zmian dermatologicznych np. łuszczycy, egzemie czy obecnym stanom zapalnym. Stosowany w tego rodzaju przypadkach przynosi efekt ukojenia  i dużej ulgi.

Masło kkakaowe – właściwości fizyczne

W odróżnieniu od innych tłuszczów roślinnych masło kakaowe posiada stabilność fizyczną. Ponadto wykazuje ono olbrzymią trwałość, która wynosi około 2-5 lat. Oprócz tego, że długo utrzymuje świeżość i swoje cenne właściwości, także nie jełczeje.

Cechy masła kakaowego:

  • posiada czekoladowy aromat
  • jest odporne na jełczenie
  • posiada wysoką stabilność fizyczną
  • można zastąpić nim żelatynę
  • jest bardzo dobrym źródłem przeciwutleniaczy i kwasów tłuszczowych

Masło kakaowe – jak stosować?

Masło kakaowe można stosować bezpośrednio na skórę głowy, jako odżywcza i nawilżająca maska. Można je również dodawać do własnych kosmetyków, które wzbogacą się o dodatkowe składniki odżywcze oraz zyskają przyjemny, czekoladowy aromat.

Masło kakaowe – zastosowanie

1. Kosmetyka.

Masło kakaowe ze względu na swoje właściwości znalazło szerokie zastosowanie w branży kosmetycznej. Jego stężenie w kosmetykach jest dość wysokie i wynosi od 5 do 100%. Produkt ten polecany jest w przypadku pielęgnacji skóry suchej, łuszczącej się, a także podrażnionej. Z powodzeniem wykorzystywane może być również np. do masażu ciała w celu poprawy elastyczności skóry oraz niwelacji rozstępów.

2. Kuchnia.

Masło kakaowe śmiało może być wykorzystywane również w kuchni. Bardzo dobrze nadaje się do smażenia mięsa oraz wypieków różnych ciast i ciasteczek. Obecność masła kakaowego w deserach nadaje delikatny smak i aromat.

Polecane produkty:

2017-11-27T16:45:58+00:00 27 Listopad, 2017|Naturalne kosmetyki|4 komentarze

4 komentarze

  1. Ania 29 listopada 2017 w 10:29 - Odpowiedz

    o nie znałam ich właściwości

  2. Goga 29 listopada 2017 w 10:45 - Odpowiedz

    Nie przepadam za zapachem kakaowym 🙂 Ale bardzo ciekawy post, na pewno wielu osobom się przyda 🙂

  3. Agnes 30 listopada 2017 w 11:43 - Odpowiedz

    Znam doskonale masełko kakaowe. Cuudownie pachnie. Stosuję je do pielęgnacji dłoni i stóp bo do twarzy to nic nie przebije mojego ulubieńca a mianowicie masełko shea 😉 pozdrawiam

  4. Ola 5 grudnia 2017 w 15:40 - Odpowiedz

    Masło kakaowe to moja ulubiona baza maseł do ciała własnoręcznie robionych.

Zostaw komentarz