Mocznik w kosmetykach – właściwości i zastosowanie

//Mocznik w kosmetykach – właściwości i zastosowanie
Centrum Kosmetolożki

Mocznik znany jest nam od dawna. Jednak dopiero od niedawna zrobiło się o nim głośno. Wszystko dlatego, że stanowi związek o wszechstronnym działaniu, przez co może sobie poradzić z wieloma problemami skórnymi. Jakie więc właściwości wykazuje ten związek oraz do jakich celów można go wykorzystać?

Mocznik w kosmetykach - właściwości i zastosowanie

Mocznik to powszechnie znany związek chemiczny. Jest substancją, która powstaje w naszym organizmie jako uboczny produkt przemiany białek. Wytwarzany jest on w wątrobie, a wydalany wraz z moczem i potem. Mocznik występuje również w naszej skórze, gdzie stanowi jeden ze składników NMF (naturalny czynnik nawilżający). Inaczej jednak wygląda sytuacja w kosmetologii. Tam mocznik stosowany jest w syntetycznej formie, która nie alergizuje i nie jest toksyczna.

Jakie jest działanie mocznika?

Mocznik posiada bardzo duże zdolności pochłaniania wody. Jako naturalna forma odpowiada za właściwy poziom nawilżania skóry. Nie bez powodu więc należy do tzw. NMF, czyli naturalnego czynnika nawilżającego skórę. Jego ilość to 7% i niestety waz z wiekiem zmniejsza się. Naturalny mocznik oprócz silnego działania nawilżającego, wykazuje także działanie przeciwzapalne oraz antybakteryjne. W momencie kiedy jego poziom w organizmie zmniejsza się, skóra staje się szorstka i sucha. W dłuższym odstępie czasu może dojść do schorzeń, między innymi łuszczycy.

Mocznik w kosmetyce

Kosmetologia wykorzystuje dwa rodzaje mocznika. Pierwszy z nich zatrzymuje wilgoć w naskórku, drugi z kolei stanowi związek konserwujący w kosmetykach. Ten drugi jednak nie cieczy się dobrą sławą i powszechnie uznawany jest za szkodliwy.

Związek chemiczny jakim jest mocznik często kojarzony jest zwykle z produktem ubocznym rozpadu moczu. Jednak w kosmetologii wykorzystywany jest jako forma syntetyczna i nie ma ona nic wspólnego z jego naturalną postacią. Laboratoryjny mocznik został uznany za bezpieczny środek kosmetyczny, który wykorzystywany jest do produktów o działaniu nawilżającym. Powstaje z połączenia amoniaku i dwutlenku węgla w autoklawie, w którym panuje wysoka temperatura pod ciśnieniem 100-200 atm.

Mocznik ma postać białego, bezzapachowego proszku. Posiada właściwości higroskopijne (przyciągania, wiązania wody), bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i alkoholu, jednak nie rozpuszcza się w tłuszczach. Warto zaznaczyć, że mocznik jest związkiem mało trwałym. Dlatego też w obecności wody szybko ulega hydrolizie (w jej wyniku powstają nowe związki chemiczne).

Mocznik w kosmetyce – właściwości

1. Regeneruje.

Mocznik znacznie poprawia działanie bariery ochronnej naszej skóry, która pełni rolę osłonową przed czynnikami drażniącymi. Ponadto przyspiesza proces odnowy komórek skóry. Wzmacniają i zachowuje jej zdrowy wygląd.

2. Nawilża.

Mocznik wykazuje właściwości higroskopijne (wiąże wodę w komórkach skóry), przez co doskonale nawilża naskórek jak i głębsze warstwy skóry właściwej.

3. Złuszcza.

Mocznik spełnia również funkcję złuszczającą naskórka. Usuwa martwe komórki z powierzchni skóry oraz zwiększa podział komórkowy w naskórku.

4. Łagodzi.

Oprócz działania nawilżającego i złuszczającego mocznik wykazuje także właściwości znieczulające. Zmniejsza stany zapalne skóry oraz przyspiesza procesy gojenia się. Dlatego też mocznik to dobry preparat dla osób o skórze wrażliwej oraz skłonnej do alergii.

5. Odżywia.

Mocznik jest również świetnym nośnikiem składników aktywnych aplikowanych na skórę. Zwiększa wydajność kosmetyków oraz ich absorpcję w głąb skóry.

Mocznik w kosmetyce – zastosowanie

Mocznik stanowi składnik różnego rodzaju kosmetyków. Występuje zarówno kremach do twarzy, ciała, stóp emolientach, tonikach, szamponach i odżywkach do włosów. Nic dziwnego, bowiem ze względu na swoje właściwości, szczególnie te nawilżające, jest niemalże niezastąpiony w pielęgnacji skóry całego ciała, zwłaszcza u osób ze skórą wrażliwą, atopową i suchą. Bardzo dobrze sprawdza się również w innych rodzajach cery np. trądzikowej czy w łupieżu.

Działanie a stężenie mocznika

W kosmetykach mocznik może posiadać różne stężenie. Ma ono duże znaczenie, bowiem w zależności od jego wysokości wykazuje różne działanie. Niskie stężenia powodują nawilżenie skóry, z kolei wysokie silne złuszczanie.

  • 2% – przyspiesza podział komórek w warstwie ziarnistej naskórka pobudzając jego regenerację
  • 5%-10% – wykazuje działanie nawilżające poprzez przyciąganie cząsteczek wody i zatrzymywanie ich w skórze
  • 10% – wykazuje właściwości antybakteryjne (bardzo pomocny w leczeniu trądziku pospolitym)
  • 10-30% – niszczy wiązania wodorowe keratyny, zmiękcza naskórek oraz zwiększa jego przepuszczalność ułatwiając tym wnikanie w głąb skóry składników aktywnych kosmetyków
  • 30-40% – działa złuszczająco, wykorzystywany jest w peelingach oraz kuracjach typowo złuszczających
  • 40-50% – mocno złuszcza skórę, dostępny jest głównie na receptę

Komu potrzebny jest mocznik?

  • kobietom w okresie menopauzy
  • osobom z problemem pękania pięt oraz z nadmierną suchością łokci i kolan
  • osobom po nadmiernym opalaniu skóry
  • osobom z widocznymi rozstępami na skórze
  • osobom z łupieżem

Kiedy należy stosować mocznik?

Tak naprawdę mocznik warto stosować przez cały czas, regularnie. Szczególnie należy go stosować jeśli:

  • zauważamy, że skóra staje się sucha i odwodniona
  • pielęgnacja domowa jest zaniedbana
  • na ciele występuje mała ilość tkanki tłuszczowej, przez co skóra szybciej staje się sucha

Kto powinien unikać preparatów z mocznikiem?

Ze względu na to, że syntetyczny mocznik, wykorzystywany w kosmetologii, nie wywołuje żadnych alergii ani nie jest toksyczny, nie występują więc przeciwwskazania co do stosowania kosmetyków z jego zawartością.

Polecane produkty:

Centrum Fizjoterapeuty
2018-04-10T16:56:41+00:0010 Kwiecień, 2018|Kategorie: Zdrowie|Tagi: , , , |0 komentarzy

Zostaw komentarz